piątek, 14 lutego 2014

Filozofia slow food

Nie jest łatwo pisać o kulinariach. Nie chodzi mi o przepisy, ponieważ przypominają one bardziej nudną instrukcję, niż cokolwiek innego. W książkach rzadko zdarzają się zachwycające opisy potraw. Jednak się zdarzają. burgery z indyka przepis

Przykładem takiej powieści może być "Cmentarz w Pradze", pióra Umberto Eco, gdzie dla głównego bohatera kulinaria to sztuka. Opisy są wyjątkowo estetyczne, patetyczne, czasami wręcz... pornograficzne.

Jedzenie jest niesamowicie powiązane z kulturą. Już od wieków nie jemy po to, by się najeść, ale po to, by było nam przyjemnie. I nie ma w tym nic złego. Dopóki nie przekształci się w uzależnienie.

Czy można być uzależnionym od jedzenia? To dziwne pytanie, bo przecież bez jedzenia po prostu nie bylibyśmy w stanie przeżyć. Jednak problem kompulsywnego obżerania się bez wątpienia istnieje. Nie wiąże się jednak z celebracją posiłków, z delektowaniem się każdym kawałkiem, z tworzeniem wyjątkowej atmosfery. Oj, nie. Uzależnienie od jedzenia wygląda obrzydliwie. I kończy się poważnymi problemami zdrowotnymi.

Powinniśmy nauczyć się jeść w sposób bardziej wyjątkowy, nie w biegu, nie po to żeby przekąsić coś na szybko, bo się spóźnimy. Lepiej znaleźć chwilę, zrelaksować się przy ulubionym posiłku, poszerzyć swoje horyzonty smakowe. Bez pośpiechu. Znazlazłem także burgery z indyka przepis burgery z indyka przepis - tekst jest OK Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: burgery z indyka przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. W temacie burgery z indyka przepis warto poczytać również pozostałe informacje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz