Białko a odchudzanie
Jakiś czas temu bardzo modnym sposobem na odchudzanie była dieta Dukana - wysokobiałkowa, odrzucająca duże grupy produktów spożywczych. Nie można było na niej spożywać warzyw, węglowodanów i tłuszczy. W efekcie organizm tracił masę. Dieta z pozoru idealna, zwłaszcza dla miłośników mięsa. Ale czy aby na pewno? Spożywanie takich niezbilansowanych posiłków jest BARDZO niebezpieczne dla zdrowia, może się skończyć zakwaszeniem organizmu i doprowadzeniem nerek do ruiny. Dieta z większa zawartością białka jest polecana dla sportowców i dla rtych, którzy budują swoją masę mięśniową, jednak jest to żywienie zbilansowane, nie wykluczające innych składników odżywczych. Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, to lepiej zrobić to z pomocą diety ułożonej przez specjalistę.
Zdrowa i wysokobiałkowa tortilla
Przykład wysokobiałkowego posiłku, dla tych którzy dbają o rozwój mięśni na siłowni:
Składniki:
- pierś z kurczaka
- puszka fasoli
- odzywka białkowa
- sałata (dowolny gatunek)
- świeży ogórek
- tortilla
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- suszone zioła
Przepis:
Pierś z kurczaka gotujemy na parze, lub podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Odzywkę białkową dodajemy do jogurtu (ilość zgodnie z zaleceniami producenta), taki sos doprawiamy czosnkiem, solą i suszonymi ziołami. Do tortilli wkładamy plastry ogórka, kilka liści sałaty, łyżkę czerwonej fasoli oraz przygotowanego kurczaka. Polewamy przygotowanym sosem i zawijamy. Tak przygotowany posiłek można również zabrać ze sobą do pracy i zjeść w porze lunchu. Smacznego!
Białka w diecie
Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz