wtorek, 27 maja 2014

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. dorada z piekarnika przepis
Polecam również dorada z piekarnika przepis
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: dorada pieczona przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Jeśli mowa o przepis na doradę to wspomnę też o innych źródłach.
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: przepis na doradę - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz