sobota, 12 kwietnia 2014

Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

Kuchnia francuska - każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. przepis na pierś z kaczki

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Na temat przepis na pierś z kaczki to też niezłe info Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj pierś z kaczki przepis - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: filet z kaczki przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Znazlazłem także przepis na pierś z kaczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz